Spack muren verven | Spackspuitwerk verven | Handig stappenplan

Hoe kan je een spack muur of spack plafond verven zonder oneffenheden of zichtbare banen en wat kost het om een schilder in te huren? Lees hier alles wat je moet weten over spack muren verven.

Geschilderde spack muur in verschillende kleuren

Voorkom banen bij een spack plafond of muur verven

Bij spack muren verven kan het lastig zijn om voor een goede hechting en dekking te zorgen. Lees hier alles over spack muren en spack plafonds verven. Ga zelf aan de slag of huur een professional in.

Hoe kan je spack muren of spack plafonds verven?

Spackspuitwerk lijkt op spachtelputz, maar is net wat anders. Spack bestaat uit een pasta van kalk en kunsthars. Deze soort stucwerk wordt met een machine opgespoten. Zo kan er voor een grovere of fijnere structuur gekozen worden. Dit spuitwerk heet spack. Je kan spack muren en plafonds prima zelf schilderen. Je moet echter wel rekening houden met het materiaal van de ondergrond. Dit heeft net wat andere eigenschappen dan een normale ondergrond, waardoor je andere verf nodig hebt en extra moet opletten voor een goede dekking.

Geschikte muurverf

Omdat spack spuitwerk een sterk zuigende werking heeft, is nat werken lastig. Het oppervlakte zuigt de verf te snel op waardoor normale muurverf te snel droogt.

Hierdoor kan snel een vlekkerig resultaat ontstaan. Je kan de banen van de roller blijven zien en je blijft oneffenheden houden. Om dit tegen te gaan kan je speciale spacklatex kopen. Deze latex is speciaal gemaakt om rekening te houden met de eigenschappen van spack muren.

Deze muurverven blijven een langere tijd nat. Door de lange opentijd kan je doorwerken terwijl de verflaag nog nat is. Zo vloeien overlappende lagen beter in elkaar over en krijg je een mooi resultaat.

Binnenshuis gebruik je altijd latex verf. Dit is een watergedragen lak die een stuk minder slecht is om in te ademen dan andere verfsoorten. Zorg er alsnog voor dat de ruimte goed geventileerd is wanneer je aan het werk bent.

Voor plafonds bestaan speciale soorten plafondverf, maar muurverf kan hier ook prima voor gebruikt worden. Je kan plafondverf aanschaffen om verzekerd te zijn dat je een geschikte muurverf gebruikt.

Standaard muurverf

Het is mogelijk om normale verf met een drogingsvertrager te mengen. Door dit toe te voegen krijgt de verf alsnog een lange opentijd zodat je er gemakkelijker mee kunt werken.

Voorstrijken

Gezien spack muren een zeer zuigende werking hebben is het aanbrengen van een laag goede voorstrijk belangrijk. Dit zorgt ervoor dat een deel van de zuigende werking verminderd wordt. Zo wordt hierna minder van de lak opgezogen en zal deze beter dekken. De latex verf hecht ook beter op voorstrijk dan op een kale ondergrond.

Wanneer je een muur wilt overschilderen waar sporen van nicotine op aanwezig zijn of waar roet of vochtvlekken te zien zijn kan je voor isolatieverf als ondergrond kiezen. Dit breng je aan in plaats van voorstrijk en helpt om de vlekken niet meer te zien. Isolatieverf heeft doorgaans een witte kleur.

De kosten van een spack muur verven

Het uurtarief van een schilder ligt gemiddeld tussen de €35 en €50 per uur. Een schildersbedrijf kan echter met een uurtarief, een totaalprijs of met een tarief per m² werken. Waar zij voor kiezen hangt af van de klus en wat de schilder standaard aanhoudt.

Naast de tarieven van het schildersbedrijf kunnen de kosten door meerdere factoren beïnvloed worden. Zo komen er voorrijkosten bij de kosten op, heeft de bereikbaarheid van je woning invloed en geldt doorgaans dat hoe groter de klus is, hoe goedkoper de kosten in verhouding zullen zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Stappenplan voor spack muren verven

Volg de onderstaande stappen wanneer je zelf je plafonds of wanden gaat verven.

Voorbereiding

Zorg als eerste voor een goed schoon oppervlak en maak de muur stofvrij. Repareer eventuele beschadigingen met een geschikte muurvuller.

Wanneer deze is opgedroogd kan je de gerepareerde stukken opnieuw schuren en afstoffen zodat de verf goed zal hechten.

Plak de randen van omliggende wanden of kozijnen af met schildertape. Dek de vloer af met een kleed of folie om deze tegen verfspetters te beschermen. Let er op dat je de schildertape weer verwijderd direct wanneer je klaar bent met het aanbrengen van de verflaag zodat de tape geen beschadigingen kan veroorzaken.

Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is wanneer je aan het werk bent. Werk bij voldoende licht en het liefst bij daglicht. Zo voorkom je dat je kleine stukjes mist.

Gebruik voor spack muren verven een roller met lange vacht. Dit zorgt ervoor dat de verf voldoende in de structuur van de muur kan komen en zo goed dekkend zal worden.

Voorstrijken

Wanneer je een muur wilt schilderen die al eerder geverfd is hoef je geen voorstrijk aan te brengen. Wanneer je een muur echter voor het eerst schildert is dit zeker een belangrijke stap om de zuigende kracht van de muur te verminderen en voor goede dekking te zorgen.

Breng de voorstrijk aan en laat deze opdrogen. Doorgaans moet dit zo’n 16 uur drogen nadat je het hebt aangebracht. Wanneer de muur nog teveel vocht behoud kan dit ervoor zorgen dat de verflaag niet goed zal opdrogen.

Spack muren verven

Zorg ervoor dat je de juiste verf kiest wanneer je gaat schilderen. Werk nat in nat wanneer mogelijk. Gebruik voldoende verf zodat het in de gestructureerde laag kan komen. Let er wel op dat je voor een gelijkmatige verdeling zorgt.

Begin met het schilderen van de randen van de muur met een kwast. Pak daarna een roller voor de grote oppervlakken. Werk boven naar beneden en werk in denkbeeldige banen van één kant naar de andere. Verdeel het opperlvlak in kleinere vlakken die je één voor één afwerkt. Laat vlakken iets overlappen zodat je de aanzet en de rolbanen niet blijft zien.

Direct na het schilderen zal je in eerste instantie vlekken en strepen in je schilderwerk zien. Dit trekt echter nog weg. Wacht totdat de verflaag voldoende opgedroogd is voordat je kijkt of er een tweede laag nodig is of niet.

Spack plafond verven

Een spack plafond schilderen gaat vergelijkbaar aan muren verven. Begin met het verwijderen van de lampen en gordijnen. Dek eventueel de vloer en kasten of banken die je niet verplaatst af.

Verwijder stof van het plafond met een zachte borstel. Vul eventuele beschadigingen op en schuur deze iets op wanneer het vulmateriaal is opgedroogd.

Neem verder voor een plafond dezelfde voorbereidingen als bij muren verven. Plak de randen af met schildertape, zorg voor voldoende ventilatie en gebruik een roller met zachte vacht. Het kan handig zijn een veiligheidsbril te dragen zodat je geen spetters verf in je ogen kan krijgen. Gebruik een extra lange telescoopsteel voor de roller zodat je gemakkelijk bij het plafond kan.

Net als bij een wand moet je eerst voorstrijken en dit laten drogen. Het schilderen van een plafond zelf gaat hetzelfde als bij muren. Maak het plafond in één keer af, werk in banen van één kant naar de andere. Zorg voor voldoende verf voor goed dekkend schilderwerk.

Wacht de aangegeven droogtijd van de verf af voordat je lampen en dergelijke terug aan het plafond hangt. Wanneer je dit te vroeg doet kunnen er grote beschadigingen ontstaan aan de nieuwe verflaag.

Zelf aan de slag of een schilder inschakelen?

Net als bij normale muren en plafonds verven is het prima mogelijk om dit zelf te doen. Je moet er echter wel de tijd en moeite in willen en kunnen steken. Wanneer je dit wilt kan dit wel een hoop kosten besparen.

Het schilderen van een spack ondergrond kan echter wel net wat lastiger zijn dan bij een reguliere muur of plafond. Je moet net wat beter opletten om een vlekkerig resultaat te voorkomen en je hebt net een andere verf nodig. Spackspuitwerk is altijd sausklaar. Andere soorten stucwerk kunnen ook behangklaar gemaakt worden, wat vaak wat goedkoper is.

Kies ervoor een professionele schilder in te huren. Je zal verzekerd zijn van een perfect resultaat zonder oneffenheden en strepen van de roller. Zij zullen precies weten welke speciale voorbehandeling nodig zijn en waar rekening mee gehouden moet worden.

Offerte

Van plan om een stukadoor in te schakelen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stukadoor kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.