Stucwerk soorten | Vergelijkingstabel inclusief de bedragen!

De stucwerk soorten variëren van glad strak stukwerk (meest gekozen) tot sierpleisterwerk of spuitwerk. Bekijk de handige vergelijkings-tabel van soorten en prijzen stucwerk!

stucwerk-soorten-1024x768.jpg

Stucwerk soorten

De stucwerk soorten hebben verschillende prijzen. De meesten variëren tussen de 8 en 20 euro per m².

Goedkope stucwerk soort

Glad stucwerk is bijna altijd de wens van de woningeigenaren. Als je rondkijkt in huizen van je vrienden, buren en familieleden zal je zien dat bijna niemand meer voor iets anders gaat dan ‘saai’ glad stucwerk. Persoonlijk is dit ook mijn voorkeur. Niet alleen omdat dit een goedkope soort stucwerk is maar veel meer vanwege het architectonische aspect.

In deze video over stucwerk soorten krijg je een paar voorbeeldjes te zien over welke manier van stucwerk je kan maken.

Afwerkingen

Je ziet hier de verschillende soorten afwerkingen van stucwerk onder elkaar. Zo krijg je een makkelijk overzicht van alle mogelijkheden en kun je makkelijk kiezen.

StucwerkAfwerking
Spuitwerk/ spack (dunne laag)Nee
Glad muren behangklaarJa, behangen
Glad muren sausklaarJa, schilderen/ sausklaar
Glad muren dik behangklaarJa, behangen
Glad muren dik sausklaarJa, schilderen/ sausklaar
Glad plafond sausklaarJa, schilderen
Schuurwerk fijnNee
Schuurwerk grofNee
GranolNee
LeemstucNee
Beton CiréNee
TadelaktNee
MicrocementNee
MicrobetonNee

Glad stukadoorswerk

In de meeste woningen zie je heel vaak glad stucwerk of muren en plafonds dat door een stukadoor wordt aangebracht. Deze gladde muren worden meestal gesausd of behangen. Op hele oude onvlakke muren met putten erin moeten soms wel 2 lagen stucwerk worden aangebracht van een paar centimeter dik maar meestal zijn 1 of 2 lagen voldoende voor een mooi glad resultaat.

Spuitwerk

Je kunt kiezen voor spuitwerk of hand stucwerk. De voordelen van spuitwerk is dat het goedkoper is maar wel een dunnere laagdikte heeft. Deze kan makkelijker beschadigen en voor het spuiten moet echt alles afgeplakt en beschermd worden in de ruimte en eromheen. Je kunt spuitwerk kiezen in fijne tot grove structuren.

Spack

Spack is een beetje een gekke naam als je het voor het eerst hoort. Spuitwerk noemt men ook wel dit gek-klinkende spackwerk of simpelweg spack. Spack is lekker makkelijk aan te brengen met een spuitmachine en wordt meestal in nieuwbouw gekozen. Het gaat namelijk zo snel en dat is wat mensen willen in een nieuwbouwhuis: er snel kunnen wonen. In bestaande huizen wordt het minder gekozen omdat de kwaliteit net wat minder is door de dunnen laag en alles beschermd en afgeplakt moet worden.

Gebruik bij spack muren verven een speciale verfsoort voor spack ondergronden. Door de eigenschappen van het materiaal heeft spack een sterk zuigende werking, waarvoor je het beste speciale verf kan gebruiken.

Sierpleister

Je hebt verschillende sierpleister/ schuurwerk soorten. Meestal heeft men het dan over schuurwerk en dan specifiek over de soort ‘fijn schuurwerk’ en ‘grof schuurwerk’.

Sierpleisterwerk

Dit hoort bij de sierpleisters en alle sierpleisters die er zijn, kun je als volgt zien:

  • Granol (meer van vroeger)
  • Spachtelputz grof
  • Rustiekputz
  • Spachtelputz fijn

Leemstuc

Leemstuc zie je niet zo veel maar is wel helemaal van nu. Vooral bij de ‘groene mensen’ die duurzaamheid voorop hebben staan is dit een slimme keuze. Het is namelijk een bijzonder natuurlijke wandafwerking die echter wel wat duurder is. Het bestandsmiddel leem (waar de naam vandaan komt) werkt vochtregulerend en is dampdoorlatend waardoor het een gezonde soort stucwerk is die ook warmte accumulerend is. De ruimte voelt daardoor behaaglijker. Leem stucwerk draagt daarnaast bij tot het sussen van geluiden van buitenaf en heeft volgens sommigen zelfs helende werkingen op het lijf.

Tadelakt

Tadelakt is een erg bijzondere vorm van stucwerk. het is supermooi in sommige ruimtes en het is eigenlijk een traditionele soort Marokkaans type stucwerk. Je ziet het meestal in badkamers en het is waterafstotend en behoorlijk stootvast. Het wordt geroemd om zijn prettige natuurlijke eigenschappen die je volgens sommigen echt merkt als je in de ruimte bent. Je kiest daarom voor tadelakt als je meer te besteden hebt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Plafond

Laten we nu meer ingaan op de meest gemaakte keuzes en de kleur van muur en plafond. Bij plafonds zouden we altijd adviseren om een gladde stucwerk of spuitwerk te nemen en die in een lichte kleur te houden. Voor de muren zouden we dat ook adviseren maar minder ‘met klem’. Een grof plafond met donkere kleur komt echt op je af en maakt de ruimte benauwder.

Gladde muren

Bij volledige gladde muren komt het huis normaal gesproken veel beter uit. je ogen worden niet afgeleid door de ‘te nadrukkelijk aanwezig muren’ maar het gladde wit benadrukt juist de meubelen in de ruimte en de eventuele schilderijen en lijsten aan de muur.

Beton Ciré

Beton Ciré is een geschikte wandafwerking voor de badkamer, trappen, keuken, douche en zelfs buiten. Omdat de bestandsdelen van beton ciré erg compact zijn sluit het niet zo hard en vergt niet veel onderhoud.

Goede alternatieven voor beton ciré zijn Marokaans tadelakt, microbeton en microcement. Deze stukwerken zijn ook bestand tegen water en kunnen divers toegepast worden.

Iedereen die op bezoek komt vindt onze muren prachtig mooi geworden. We hadden heel slechte muren. Je kon de kuilen in het behang van de vorige bewoners zien!!! We moesten er eventjes voor sparen maar nu zijn alle muren beneden superstrak. Nu gaan we sparen voor de bovenverdieping en het trappenhuis.

Ruimtelijkere kamer

Daarnaast is er nog een bouwfysisch voordeel aan gladde muren en plafonds (vergeet die laatste ook niet). Doordat de oppervlakten in de ruimte helemaal glad (en liefst licht gekleurd zijn) kaatsen zonnestralen lekker ver de ruimte in. Dit is veel minder het geval bij het ouderwetse granol of hedendaags grof spuitwerk.

Grove stuctuur

Als je dus op dit moment de muren in een grove stuctuur hebt waarbij je ‘je hand kunt openhalen’ aan de muur, dan is dit een bijkomend voordeel dat niet veel mensen zich beseffen. Door nieuw glad stucwerk krijg je dus dieper in de ruimte meer daglicht wat wordt weerkaatst door muren en plafond. Daarnaast ogen gladde oppervlaktes ook nog eens ruimtelijker waardoor het ruimtelijke effect nog eens wordt versterkt. Een grove structuur wordt ook vaak voor gevels of voor schuren stucen gekozen.

Daglicht

Waarschijnlijk hoeft het geen uitleg dat je het beste kunt kiezen voor witte muren om de daglichtopbrengst zo hoog mogelijk te maken. Het ‘wit’ is vaak een gebroken wit of creme maar het effect is hetzelfde: de ruimte wordt hierdoor groter dan bij donkerder gekleurde muren en plafonds.

Woonkamer

Dit is mede de reden dat ik altijd adviseer om de muren (vooral in de woonkamer) gewoon licht (wit dus) te houden. Je mag zeker kiezen voor een persoonlijk huis met bijzondere inrichting, maar de meeste mensen (tot en met binnenhuisarchitecten) zullen je witte muren adviseren met kleuraccenten in accessoires.

Keuken

Ook in de keuken is het het slimste om de neutrale gladde muren en plafonds te kiezen. In een keuken heb je ook te maken met een druk beeld met alle keukengerei wat een extra reden is om de ruimte zelf rustig te houden. Zo houd je alles mooi en overzichtelijk. Dit is veel makkelijker later eens te switchen plus, mocht je het huis willen verkopen, dan verkoopt een licht huis beter dan een donkerdere (naargeestige) woning.

Glad stukadoorswerk

Maar goed, je laat de muren niet stukadoren voor een ander dus het stukadoorsbedrijf zal gewoon de soort stucwerk op de muren aanbrengen die jij wenst. Als je dus blauwe muren wilt dan is dat helemaal aan jouw. Bij spuitwerk is de kleur overigens belangrijk want die kan direct mee gemengd worden. Dat scheelt later veel sauswerk.

De muren sauzen of voorstrijken bij glad stucwerk is iets wat de stukadoor niet doet. Dit schilderwerk kun je door een erkende schilder laten doen of zelf gewoon doen. Neem wel de tijd voor deze laatste laag over de muren want haast of werken in het donker leidt vaak tot strepen en dat is niet mooi.

Veelgestelde vragen

Wat is glad stucwerk?

+
In de meeste woningen zie je heel vaak glad stucwerk of muren en plafonds dat door een stukadoor wordt aangebracht. Deze gladde muren worden meestal gesausd of behangen.

Hoe krijg je stucwerk mooi glad?

+
Je kan met stucpasta en daarna schuren een mooie gladde wand creëren, die je vervolgens kan verven.

Wat kost glad stucwerk?

+
De gemiddelde stucwerk kosten per vierkante meter van een muur liggen tussen de €10,- en €22,- uitgaande van glad stucwerk.

Hoe lang moet glad stucwerk drogen?

+
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.

Offerte


Van plan om een stukadoor in te schakelen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stukadoor kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.